12 Ritualuri Populare care va Ajuta
CUM va ASIGURATI ca AVETI NOROC in noul an?
Curînd va începe un an nou de care ne legăm noi speranţe. Vi se vor îndeplini dorinţele ? Fie şi numai în joacă, nu pierdeţi nimic dacă apelaţi la superstiţiile populare legate de noaptea dintre ani. Poate că într-adevăr ne ajută să ne canalizăm energia astfel încât noul an să fie mai bun decît cel care se incheie azi…
1• Strugurii cu noroc
E un ritual destul de nou – a fost inventat în 1909 de un grup de viticultori care aveau un surplus de recoltă şi au decis să ambaleze câte 12 ciorchini în pacheţele pe care să le vândă ca „struguri norocoşi”. Chiar dacă la noi, spre deosebire de alte state europene, nu fac parte din tradiţiile de Revelion, puteţi alege să vă luaţi 12 boabe de strugure şi să le mâncaţi una câte una când se scurg ultimele secunde ale anului 2016, punându-vă câte o dorinţă. Dorinţele trebuie ordonate în şiruri de patru: patru pentru trup (obiecte ateriale), patru pentru minte (chestiuni emoţionale) şi incapatru de ordin spiritual.
2• Lenjreie Rosie
Nu se ştie clar care este originea acestei superstiţii, despre care se spune că aduce putere, energie şi noroc pentru anul care vine. Experţii în cromoterapie susţin că vibraţiile acestei culori rezonează cu energia vitală şi aduc pasiune. Pentru mai mult noroc, e bine să parfumaţi obiectele de lenjerie cu aromă de vanilie.
3• Sampanie si aur
Şampanie şi aur în noaptea magică trebuie să vă puneţi o dorinţă când ciocniţi cupa de şampanie! Simbolic însă e bine să puneţi în pahar şi un obiect de aur. Cupa şi şampania înseamnă două elemente magice: lichidul, emoţia şi gândirea abstractă, şi cupa, un pocal care simbolizează uterul în care se naşte viaţa. Adăugând şi un obiect de aur, metal nobil şi pur, încorporăm energia Soarelui, arhetipul masculin prin excelenţă.
4• Puterea cheilor
Unii cercetători cred că această superstiţie vine din cultura evreiască: când au fost alungaţi din Spania în Evul Mediu, evreii au luat cheile caselor pe care le avuseseră acolo, le-au învelit în pânze negre şi le-au pus la păstrare pentru ziua în care se vor putea întoarce. Pe 31 decembrie e bine să aveţi 12 chei (unele tradiţii recomandă atâtea câţi ani aveţi), legate cu o panglică. în ultimele minute ale zilei, atârnaţi-le în spatele uşii de la intrarea în casă (eventual puteţi pune una în broască) şi lăsaţi-le acolo toată ziua de 1 ianuarie.
5• Orezul magic
Un ritual care se mai practică şi azi în unele colţuri ale lumii poate aduce la rândul său noroc în noul an. în imineaţa de 31 decembrie umpleţi cu, apă un vas mai mare. Adăuga levănţică, tei, busuioc şi un săculeţ care aţi pus cinci boabe de orez Noaptea, în primele minute ale noului an, folosiţi apa pentru a vă spala faţa, gâtul şi mâinile. După această purificare, puneţi-vă cinci dorinţe înghiţind pentru fiecare câte un bob de orez.
6• Luminarea fermecata
E unul dintre cele mai simple ritualuri. Nu aveţi nevoie decît de o luminare de culoare roşie – roşul însemnând armonie, vigoare şi putere. Aprindeţi-o imediat ce a început ziua de 1 ianuarie a noului an şi puneţi-vă trei dorinţe. Lăsaţi luminarea să ardă până la capăt.
7•Binecuvântarea din pahar
Aveţi invitaţi de revelion? Când deschideţi sticla de şampanie, urnaţi puţin într-un pahar şi înmuiaţi-vă degetul mare (acţiunea fizică şi voinţa), indexul (determinarea) şi inelarul (inima) în lichid, atingând apoi cu ele frunte tea fiecărui invitat, spunând: „Noroc, viaţă şi sănătate”.
8• Bani în pantofi
Bani în pantofi Poate că nu e tocmai confortabil, dar fiind vorba de începutul unui an şi deci de un moment special merită riscul.
Purtaţi în pantoful (sau papucul) drept o monedă de aur pe toată durata zilei e 1 ianuarie; scoateţi-o înainte de asfinţitul soare lui şi păstraţi-o într-un loc secret până Fânul viitor. Unii au adaptat această superstiţie de origine columbiană recomandând folosirea unei bancnote în loc de moneda de aur.
9• Trântiţi uşa!
Există legende şi superstiţii pentru toate gusturile. Una dintre cele mai bizare este aceea a trântitului uşii. Chiar în momentul în care începe ziua de 1 ianuarie, deschideţi uşa de la intrarea şi închideţi-o cu putere la loc. Repetaţi gestul de trei ori – aceste acţiuni alungă răul din locuinţă. Cel mai probabil, superstiţia datează din Evul Mediu, când se credea că închiderea uşii ţine spiritele rele afară şi protejează casa.
10• Păpuşa iertării
Poate că vă aminteşte de practicile voodoo, dar nu există nici o legătură. Ritualul încă se mai face în unele zone din Africa centrală dar există un obicei similar şi în zonele rurale din Vietnam. In seara de 31 decembrie, femeile îşi taie o şuviţă de păr gândindu-se la păcatele pe care le-au făcut în anul care se încheie şi la răul pe care l-au pricinuit altora. Părul conţine memoria acestor experienţe. Fac apoi o păpuşă din paie şi frunze şi şuviţa de păr. Ard apoi păpuşa şi o dată cu ea şi răul făcut. E un ritual de purificare pentru a intra în Noul An curate în sens spiritual.
11• Sfârşitul anului în pat
Multă lume crede că aşa cum începe anul, aşa va fi tot. Dacă începe cu lacrimi, va aduce necaz şi jale, dacă începe cu ras, va fi unul plin de bucurii şi fericire. Poate de aceea în unele culturi Revelionul se petrece diferit: cuplurile stau în pat şi fac dragoste, o asigurare simbolică a unui an reuşit pe plan sentimental şi amilial.
12• Faceţi-vă bagajele!
E o tradiţie romană, probabil moştenită de la ţigani in noaptea dintre ani trebuie să ne facem un mic bagaj, ca şi cum am pleca într-o călătorie şi exact la miezul nopţii să ieşim cu bagajul în faţa uşii, să ne răsucim pe loc şi apoi să intrăm la loc în casă când a început 1 ianuarie. La ce bun ? probabil pentru ca toate călătoriile pe care le facem să fie pline de noroc.
multumesc
Am sa fac ritualu 6-7-si 8 cred in ele am crezut mereu .
le voi face pe cate voi putea caci orice pregatire a unei sarbatori este incintatoare,nu am multe dorinte dar cand acestea sunt sanatate,si impliniri merita efortul.LA MULTI ANI TUTUROR1 si totodata primiti si ritualul paharelor
Dragut,
mutumim