Ce este astrologia?
Introducere
Astrologia oferă o imagine detaliată a individului, ca “microcosmos” al unei imagini celeste mai cuprinzătoare (“macrocosmos”). In acelaşi timp, permite unei persoane să afle ce prototip cosmic întruchipează, oferindu-i astfel posibilitatea unei cunoaşteri de sine profunde. Conştiinţa de sine la care se ajunge printr-o sporită înţelegere a propriului tipar individual ne ajută să trăim experienţa împlinirii personale, a creativităţii şi a plăcerii de a ne cultiva la maximum adevărata noastră natură.
Ce este astrologia?

Astrologia studiază legăturile dintre evenimentele petrecute pe Terra şi poziţia şi mişcarea planetelor. Este cea mai veche ştiinţă cunoscută. A fost studiată şi practicată de cele mai diverse civilizaţii. Oamenii simt nevoia să studieze astrologia, la fel cum simt nevoia să se dedice religiei sau să se înţeleagă pe ei înşişi în raport cu mediul înconjurător. Astrologia este în parte ştiinţă, prin faptul că încorporează fenomene observabile empiric (mişcarea planetelor), şi în parte artă, deoarece se foloseşte de simboluri care se cer interpretate.
Disciplina aceasta are ca fundament filosofia holistă conform căreia universul — şi toate lucrurile din el — formează o unitate intercorelată, interdependentă, iar umanitatea este o parte integrantă a ansamblului. Această ipoteză face parte integrantă din religiile orientale şi pare să fie susţinută până şi de teoria cuantică a fizicii. Astrologia natală are la baza credinţa potrivit căreia un individ întruchipează caracteristica momentului temporal al naşterii sale. Studierea acestui moment poate oferi informaţii despre viaţa persoanei respective. Străvechea controversă asupra naturii astrologiei şi asupra motivului pentru care trebuie să acceptăm faptul că planetele au o legătură cu comportamentul uman continuă până astăzi. Aceasta este o întrebare perfect logică, mai ales dacă ne gândim la imensele distanţe ce separă Pământul de alte corpuri cereşti din sistemul nostru solar. Popoarele
primitive au manifestat cea mai adâncă veneraţie faţă de stele. Răsăritul şi apusul soarelui constituiau evenimente cosmice, iar mişcărilor regulate ale corpurilor cereşti şi constelaţiilor li se atribuiau cele mai profunde semnificaţii, ele având puterea de a alina într-o vreme în care viaţa era presărată cu atâtea primejdii neaşteptate. Această conştientizare a propriei legături cu cosmosul s-a imprimat adânc în memoria inconştientului nostru, iar de aici a evoluat cunoaşterea şi practicarea astrologiei, încercarea noastră conştientă de a explica această relaţie.
Printr-o atentă observare a configuraţiilor pe care le formau grupurile de stele, oamenii şi-au dat seama că unele nu rămâneau în aceeaşi poziţie în raport cu altele. Acestea, de fapt, nici nu erau stele, ci planete. Primii oameni au început să le asocieze cu puterile şi calităţilor unor zei. Identificarea reprezentării exterioare a unei forţe drept zeu cu laturile inerente personalităţii umane a fost o etapă normală a trezirii conştiinţei omeneşti, rezultat al acţiunii propriilor energii psihice.
Miturile descriau implicarea oamenilor în mediul înconjurător, sentimentele, conflictele, triumfurile şi temerile lor. Civilizaţiile străvechi au participat din plin la viaţa naturii, iar tiparele repetabile ale evenimentelor cosmice erau reprezentate prin ritualuri şi sărbători. Până şi numele date planetelor, împreună cu miturile asociate lor, au derivat din expresiile arhetipale ale inconştientului colectiv. Miturile n-au căutat numai să explice evenimente naturale (cum ar fi răsăritul sau apusul soarelui, naşterea şi moartea), ci ascundeau un sens mai adânc, exprimând nevoia interioară a oamenilor de a participa fizic şi emoţional la aceste fenomene.
Conţinutul inconştientului colectiv este exprimat prin arhetipuri, care se manifestă ca prototipuri ale comportamentului psihic şi emoţional. Eminentul psiholog elveţian Carl Jung a arătat că există tot atâtea arhetipuri câte situaţii tipice există în viaţă. Ele sunt tipare moştenite, comune tuturora, din cele mai vechi timpuri şi până astăzi. In funcţie de data şi locul naşterii unei persoane, vom descoperi la ce prototipuri arhetipale suntem mai predispuşi şi modalităţile potenţiale în care am putea răspunde provocărilor acestor prototipuri. Astrograma noastră reprezintă, astfel, o schiţă a propriei vieţi şi reflectă potenţialul nostru intern. Lucrând la un horoscop, un astrolog este martorul impulsurilor înrădăcinate în inconştientul nostru şi reflectate în temperamentul, emoţiile şi atitudinea noastră faţă de viaţă.
Atâta timp cât s-au făcut horoscoape, oamenii i-au consultat pe astrologi pentru a înţelege sensul propriilor vieţi. Iar controversa în privinţa validităţii
astrologiei şi a felului în care se lucrează în acest domeniu continuă şi astăzi. Faptul că o hartă a sferelor celeste în spaţiu şi timp, calculată matematic, codificată cu simboluri, poate oferi un răspuns exact i-a lăsat perplecşi pe savanţi, iar astrologia persistă şi înfloreşte şi astăzi.
Cercetătorii francezi Michel şi Françoise Gauquelin au petrecut mai mulţi ani adunând date care indica faptul că poziţia planetelor ne influenţează cu adevărat vieţile. Ei au studiat mii de horoscoape şi au putut identifica cheia locului ocupat de planete în carierele oamenilor de succes. Au descoperit că anumite locuri ocupate de planete joacă un rol major în identificarea trăsăturilor de caracter.
Din păcate, deseori se presupune că astrologia simplificată din paginile ziarelor şi revistelor este tot ceea ce poate oferi acest complex studiu al psihologiei umane. Astrograma, ca atare, nu poate prevedea. Astrologia este în măsură, totuşi, să ofere cunoştinţe aprofundate care să ne ofere posibilitatea de a lua hotărâri pe baza unor informaţii veridice. In astrologie, conştiinţa este totul. Ea măsoară şi interpretează realitatea exterioară ca pe un mijloc de a accede la puterea psihicului nostru şi de a o înţelege.
Horoscopul reflectă un rezervor de potente, pe care le-am putea folosi pentru a ne adapta la ceea ce ne-a fost scris la naştere şi de a ne actualiza potenţialul.In concluzie, această ştiinţă oferă fiecăruia dintre noi o schemă a vieţilor noastre, în care caracteristicile esenţiale ale tiparului nostru de evoluţie sunt portretizate simbolic şi prezentate nouă sub această formă.