Simbolurile celeste
Se pare că astrologii antichităţii nu cunoşteau decât o mie douăzeci şi două de stele fixe şi şapte planete ce includeau Soarele şi Luna. Am putea deci să le reproşăm că se bazau pe un sistem care a încetat să mai aibă valoare din momentul în care au fost descoperite planetele Uranus, Neptun şi Pluton. Faptul că astrologia modernă le-a adăugat pe ultimele trei aşteptând cu nerăbdare confirmarea astronomiei pentru alte ipotetice două planete transplutoniene nu are nicio semnificaţie. Mai mult ca sigur că nu le-ar fi adăugat listei lor care trebuia să cuprindă cele mai apropiate şapte astre, corespunzătoare cifrei magice 7. Mai mult, să nu cumva să credeţi că nişte planete influenţează agresivitatea sau sexualitatea pentru că ele se numesc Marte sau Venus, căci aceste nume le-au fost date dinadins, după deducţiile făcute asupra efectelor lor. Un mare fizician francez, Jean Perrin, scria: „Cât de slabă este lumina care vine până la noi de la stele. Dar fără ea, mult mai rudimentară ar fi fost astăzi mintea omenească!
Având convingerea că simbolurile celeste vă sunt deja cunoscute vom face numai o scurtă recapitulare.
SOARELE: Gen masculin, în corelaţie cu elementul Foc, cu calităţile Uscat şi Cald.
LUNĂ: Gen feminin, în corelaţie cu elementul Apă, cu calităţile Uscat şi Rece.
MERCUR: Gen androgin, în corelaţie variabilă cu elementele Aer sau Pământ, cu calităţile Uscat şi Rece.
VENUS: Gen feminin, în corelaţie cu elementul Apă, cu calităţile Umed şi Cald.
MARTE: Gen masculin, în corelaţie cu elementul Foc, cu calităţile Uscat şi Cald.
JUPITER: Gen masculin, în corelaţie cu elementul Aer, cu calităţile Umed şi Cald.
SATURN: Gen feminin, în corelaţie cu elementul Pământ, cu calităţile Uscat şi Rece.
URANUS: Gen masculin, în corelaţie cu elementul Foc, cu calităţile Uscat şi Cald.
NEPTUN: Gen feminin, în corelaţie cu elementul Apa, cu calităţile Umed şi Rece.
PLUTON: Nu se poate acorda un gen sau o corelaţie cu un element întrucât el reprezintă viteze de variaţie catastrofice ale lor.
Dacă tot am vorbit de clasificare după genuri, trebuie să lămurim cititorul că se apelează la un concept care, numai pentru a fi înţeles, a fost denumit masculin, feminin şi androgin. Să nu vă imaginaţi că masculinul înseamnă virilitate, muşchi sau braţe puternice, că prin feminin se înţeleg ochi frumoşi, sâni obraznici şi picioare lungi. în concepţie filosofică, masculinul este definit ca activitate, iniţiativă, expansiune, orientare spre lumea fenomenelor reale. Energiile se îndreaptă spre acţiune, simţ practic, atenţie externă, gândire concretă, iar relaţiile vor fi caracterizate de impulsivitate, obiectivitate, realism. Interesul şi atitudinea sunt îndreptate spre mişcare, deschidere, tendinţe de dominare, inovare. Dacă persoana citeşte o carte sau urmăreşte un film, de exemplu, pe ea o interesează acţiunea, ce se petrece, cine câştigă lupta. Femininul are semnificaţie de supunere, prudenţă, profunzime, retragere, orientare spre idealism şi contemplare. Energiile se îndreaptă spre subiect, atenţie interioară, intuiţie, gândire fantezistă, iar relaţiile vor fi caracterizate de sensibilitate, subiectivitate, centrarea în jurul propriilor idei. Interesul şi atitudinea sunt îndreptate spre interiorizare, acceptare prin pasivitate, izolare, creaţia vieţii. Dacă persoana citeşte sau urmăreşte acelaşi film, pe ea o va interesa cât de romantic sau frumos este, cum îl simte, ce trăire are ulterior; nu contează ce spune, ci cum o spune. Androginul reprezintă o structură nedeterminată, neclară, o tratare nediferenţiată de stare, orientare spre lumea fenomenelor imaginare. Energiile se îndreaptă către preocuparea faţă de clipa prezentă, mobilizare de resurse, agitaţie, având un sens care se opune semnificaţiei. Relaţiile vor fi caracterizate de nestatornicie, aparenţă, recepţie prin intermediul simţurilor sau de reacţii schimbătoare la impresiile
percepute. Subiectul îşi menţine echilibrul câtă vreme el este în contact cu mediul exterior, alimentându-se permanent cu evenimente din lumea înconjurătoare. Presupunând că citeşte aceeaşi carte sau urmăreşte şi el acelaşi film, va fi interesat de poantele care apar, cât este de distractiv. Masculinul se îndreaptă către exterior, femininul se îndreaptă către interior iar androginul recepţionează reacţiile din mediu. Devine evident că s-au utilizat trăsături de principiu care nu au legătură cu vreo structură fizică. S-a apelat la o corelare între operaţii, funcţii şi factori generatori, s-a căutat complementarul şi alternanţa, gradarea şi condiţionarea, determinarea şi evoluţia.
Prin influenţa asupra semnelor zodiacale, planetele exercită influenţe asupra vieţii noastre în funcţie de poziţia, orientarea cosmică şi prin aspectele pe care le iau. întrucât în anumite zodii vom întâlni poziţii importante ale planetelor, este bine să le lămurim de pe acum. O planetă este în DOMICILIU când se află în poziţie normală de guvernare, adică acea zodie este dominată de ea. în această poziţie influenţa ei este majoră, permiţând nativului valorificarea din plin a valorilor şi potenţialelor oferite de ea. Afirmăm despre o planetă că este EXALTATA când forţa şi acţiunea ei este surescitată, în bine sau rău. Exacerbarea puterii ei poate conduce la explozii în posibilităţile de control al potenţialului. Dincolo de un anumit prag, exaltarea îşi încetează rolul progresist, pentru a cădea în latura opusă. O planetă se află în CĂDERE când forţa sa este mult diminuată în bine şi crescută în rău. în acest caz ea va aduce prea puţine calităţi, apărând însă unele dificultăţi, reţineri, aptitudini modeste sau rupturi faţă de statutul ei normal. O planetă se găseşte în EXIL când poziţia ei este opusă stării normale de guvernare. în acest moment provoacă blocaje, modificări valorice, situaţii dificile, complicaţii conjuncturale în zona ei de exprimare. Dacă planeta este în concordanţă cu zodia în care se găseşte, atunci se realizează o TRIGONOCRAŢIE. Efectul produs se materializează printr-o conlucrare, o înţelegere şi o împletire armonioasă între valorile lor.