Trecerea în Era Vărsătorului
Aţi auzit poate despre un eveniment epocal: sfârşitul erei Peştilor şi începutul epocii Vărsătorului. Ce se ascunde în spatele acestor epoci şi ce ar fi bine să ştim despre asta?
Schimbarea epocilor astrologice are legătură cu mutarea punctului echinocţiului de primăvară, care are loc pe 20 sau 21 martie, dintr-o constelaţie zodiacală în alta, în sens invers direcţiei de deplasare a cercului zodiacal. Acest lucru devine posibil datorită unui fenomen astronomic care se numeşte precesie. Precesia înseamnă că axa în jurul căreia se roteşte Pământul, sub influenţa atracţiei Lunii şi a Soarelui, se înclină puţin, asemenea unui titirez care se învârteşte, în timp ce axa sa de rotaţie descrie în spaţiu un con. în felul acesta, cu timpul, pentru observatorul de pe Pământ, Soarele începe să se proiecteze în alte constelaţii zodiacale. în ultimii aproximativ 2000 de ani,
Soarele nostru a întâmpinat echinocţiul de primăvară în constelaţia Peştilor, iar înainte de aceasta, în constelaţiile Berbecului, Taurului, Gemenilor etc.
Acum punctul echinocţiului de primăvară se mută în constelaţia Vărsătorului. însă constelaţiile zodiacale au dimensiuni diferite şi nu sunt clar delimitate, spre deosebire de semnele astrologice din zodiac, cu lungimea de exact 30 de grade. Din acest motiv, nu există şi nu poate exista o singură dată concretă pe care am putea să o considerăm sfârşitul unei ere şi începutul alteia. Epocile astrologice durează în medie în jur de două mii de ani şi ele nu se schimbă într-o clipă, ci treptat. Este asemeni schimbării anotimpurilor, când primăvara îşi intră treptat în drepturi după iarnă, iar toamna după vară. Tot secolul al XX-lea a fost vestitorul epocii Vărsătorului, iar pe parcursul întregului secol XXI epoca Peştilor va încerca să-şi ia revanşa,
înainte de a dispărea pentru totdeauna în neant.
Fiecare epocă astrologică ne aduce influenţele sale specifice, care devin dominante, fundalul principal pentru evoluţia istoriei omenirii. Ceea ce e specific semnului epocii respective este simbolic pentru aceasta, predomină în sistemul de valori, în morală, în structura societăţilor, în modalitatea de gândire şi mijloacele de producţie, în viziunea asupra vieţii, religie, mitologie, ştiinţă, cultură… De aceea, epoca Vărsătorului va depăşi rămăşiţele perioadei Peştilor şi va intra definitiv în drepturile sale în momentul în care majoritatea omenirii şi a structurilor societăţii se vor reorienta spre reperele valorice caracteristice semnului Vărsătorului.
De la Peşti la Vărsător
Epoca precedentă, aflându-se sub influenţa unor planete guvernatoare precum Neptun şi Jupiter (protectorii spiritualităţii şi ai artelor) a căpătat caracterul unei perioade mistico-religioase, filozofice în istoria omenirii. Nu întâmplător această eră a coincis cu apariţia şi răspândirea unei religii mondiale foarte puternice – Creştinismul. La baza acestuia a stat ideea nonviolenţei, a compasiunii, a iubirii universale. Dezvoltarea şi înflorirea picturii, sculpturii, a genurilor muzicale şi literare au devenit de asemenea cartea de vizită a epocii, în schimb, deformarea naturii semnului Peştilor a dus la apariţia unor fenomene precum fanatismul religios, a ciocnirilor dintre confesiuni, a ateismului războinic, a opoziţiei împotriva ştiinţei şi a spiritualităţii, a tendinţelor de influenţă asupra artelor etc. Fiecare epocă îl ridică pe om pe o spirală nouă în evoluţie şi, atingând culmile posibilităţilor sale, transmite frâiele conducerii către succesorul său, pentru ca evoluţia să aibă loc la un alt nivel.
La ce trebuie să ne aşteptăm de la era Vărsătorului, căruia acum i-a venit din nou rândul după… 26 de mii de ani? Acest semn greu de înţeles, enigmatic, este cunoscut prin excentricitatea sa, prin dragostea de libertate şi spiritul rebel, prin irascibilitate, altruism, sete de cunoaştere, talent de a fi un bun prieten, sociabilitate, sinceritate, umanism, inventivitate, intuiţie dezvoltată, aspiraţie spre viitor.
Prin urmare, pe aceste principii se va construi societatea umană a erei Vărsătorului:
• Concepţiei despre „bine“ şi „rău“ îi va lua locul concepţia despre „potrivit“ sau „nepotrivit“. Dezaprobarea, înfierarea, aplicarea de etichete vor deveni rămăşiţe ale trecutului.
• Ignorarea convenienţelor şi a limitelor va duce la distrugerea treptată a tot felul de „linii de demarcaţie“ – în relaţiile dintre oameni, între ţări, în domeniile ştiinţei etc.
• Gândirea va ieşi de sub controlul logicii şi va deveni mai intuitivă.
• împărţirea artificială a ştiinţelor în umaniste şi exacte va dispărea. Oamenii de ştiinţă vor ieşi din încorsetarea legilor şi a calculelor cunoscute până acum şi vor putea face o serie de descoperiri revoluţionare.
• în societate va deveni prioritar binele general, toate structurile ierarhice se vor reforma de aşa natură, încât conducerea deţinută de către o singură persoană va fi eliminată, la fel şi abuzurile de putere.
• Aspiraţia spre creativitatea colectivă, cu scopul obţinerii rezultatului optim, va distruge tradiţionalismul învechit al sistemelor de educaţie, intrigile şi uneltirile din diverse structuri. Fiecare membru al colectivului (familial, educaţional, la muncă, în cercetare, artistic etc.) va lucra pentru obţinerea celui mai bun rezultat comun – de aceea fiecare „verigă slabă“ a grupului va fi sprijinită şi adusă până la nivelul mediu necesar.
• Banii, bogăţia vor înceta să mai fie ţelul de bază al omului. Sarcina principală va fi descoperirea deplină a întregului potenţial propriu, personal şi colectiv. Prioritare vor deveni spiritualitatea, intelectul, dezvoltarea personală şi a societăţii.
• Numărul şi calitatea prietenilor adevăraţi, a tovarăşilor de idei va deveni măsura succesului unui om (şi nu banii).
Ce ne aduce Noua Eră?
Natura Aeriană a Vărsătorului şi planeta lui guvernatoare, Uranus, vor aduce schimbări revoluţionare în lucrul cu informaţiile – treptat, se va forma un câmp informaţional unic, ai cărui prevestitori au devenit reţelele de computer, băncile virtuale de date şi toate posibilităţile pe care ni le pune la dispoziţie internetul. Probabil că, în sfârşit, va fi inventată inteligenţa artificială.
Pentru Vărsător nu există copii străini şi necaz al altuia, de aceea ideile umanismului se vor consolida şi prin eforturile dinamice, de amploare, în vederea îmbunătăţirii acestei lumi, a reducerii suferinţei.
Arta va deveni mai abstractă şi mai epatantă. In lumea artistică vor domina game coloristi- ce neaşteptate şi stridente pentru ochii noştri, căutările unor metode noi de exprimare vor fi permanente.
Trebuie spus că în epoca Vărsătorului, cu
Noile repere valorice
Pentru omenire va fi important să se transforme conform vibraţiilor noii epoci, pentru a putea intra în ea lin şi armonios.
în felul acesta, pentru a Intra corect în noua eră, este important să încetăm să ne mai cramponăm de idei învechite, de stereotipuri şl să ne conectăm la noul sistem de valori.
Ce înseamnă aceasta?
• înainte de toate, trebuie să învăţăm să ne iubim pe noi înşine şi pe fiecare om din lume;
• Să respectăm libertatea de alegere a celui de lângă noi;
• Să încetăm să ne mai lăsăm manipulaţi de cei din jur;
• Să ne deschidem pentru comunicarea cu adevărat sinceră;
• Să ascultăm vocea propriei intuiţii sau să găsim o modalitate de a face lucrurile de rutină într-un alt mod.
• Pe lângă toate acestea, calităţile de bază ale Omului Nou sunt colaborarea, altruismul, caracterul uman, spiritul de prietenie, lată spre ce trebuie să se îndrepte omenirea, pentru ca elementele naturii să nu fie nevoite să „cureţe“ ele drumul spre noua epocă şi să nu avem parte de calamităţi naturale şl cataclisme.
timpul, va deveni puternică influenţa semnului opus – a Leului. Explicaţia constă în faptul că semnele zodiacale aşezate vizavi sunt chemate să-şi echilibreze reciproc influenţele. De aceea, peste aproximativ o mie de ani, semnul Leului va începe să-şi intre activ în drepturi, armonizând deformările manifestărilor Vărsătorului.
Dar toate acestea sunt încă foarte departe, iar acum este important să acceptăm lûmes aşa cum este astăzi şi să încercăm, fiecare dintre noi, să o facem mai bună.